Grilovanie na panvici: Tipy, ako na to
Pokiaľ chcete docieliť krátke a intenzívne varenie bez dlhého nahrievania, typickú chuť grilu či využiť zdravšie varenie s použitím menšieho objemu oleja či tuku, tak grilovanie na panvici doma či v prírode splní vaše očakávania. Grilovacia panvica vám bude slúžiť aj v prípade, ak nemôžete grilovať niekde vonku, nemáte k dispozícii gril, bývate v byte či je zima, alebo prší.
Vychutnajte si grilovanie na panvici a vyberte si tú správnu grilovaciu panvicu podľa vašich preferencií.
OBSAH ČLÁNKU:
- Ako dosiahnuť grilovací efekt bez vonkajšieho grilu?
- Grilovacia panvica na indukciu
- Grilovacia panvica na kotlinu
- Vyskúšajte grilovanie na panvici z liatiny
- Nepodceňte tvar a veľkosť vašej novej grilovacej panvice
- Overené triky pre grilovanie na panvici
- Overený tip: Recept na grilovaný hermelín

Ako dosiahnuť grilovací efekt bez vonkajšieho grilu?
Najlepšie je, ak použijete grilovaciu panvicu s rebrovaným povrchom. Rebrá na panvici napodobňujú rošt grilu, čo vytvára charakteristické grilovacie prúžky, ktoré zároveň umožňujú, aby tuk odtekal mimo jedla. Grilovanie na panvici môžeme rozdeliť na podľa toho, kde budete chcieť panvicu využívať a či budete variť na otvorenom ohni, alebo v pohodlí domova.
Grilovacia panvica na indukciu
Pri výbere panvice na indukčný sporák musíte vyberať tie, ktoré majú magnetické dno, inak by na indukcii nefungovali. Odporúčané materiály, z ktorých si môžete vyberať grilovaciu panvicu, sú:
- Liatina, ktorá je prirodzene magnetická a výborne akumuluje teplo a vytvára výrazné grilovacie prúžky, čo dodá jedlu dokonalý efekt.
- Uhlíková oceľ je ľahšia alternatíva k liatine, dosť rýchlo sa zohrieva a je kompatibilná s indukciou.
- Hliník s magnetickým dnom je ľahký materiál s rýchlym ohrevom.
Grilovacia panvica na kotlinu
Pokiaľ chcete využívať panvice nad otvoreným ohňom, najvhodnejšie sú grilovacie panvice vyrobené z materiálov, ktoré zvládnu extrémne teploty bez deformácie. Vhodné pre vás budú kvalitné grilovacie panvice, ktoré rovnomerne rozložia teplo, čo je veľmi dôležité pre správne prepečenie jedla. Tieto panvice sú vhodné na prípravu rôznych jedál, od mäsa a zeleniny po palacinky a omelety.
Odporúčané materiály, z ktorých si môžete vybrať:
- Smaltovaná oceľ, ktorá je odolná voči vysokým teplotám a ľahko sa čistí.
- Liatina zase ponúka vynikajúcu akumuláciu tepla, čo je ideálne na dlhé varenie na otvorenom ohni.
Vyskúšajte grilovanie na panvici z liatiny
Ideálny výber pre grilovanie je panvica z liatiny. Udržiava stabilnú teplotu a pri správnej starostlivosti vydrží desaťročia. Vhodná na všetky typy varných dosiek vrátane indukcie a aj na použitie v rúre. Týmto výberom určite nič nepokazíte.

Nepodceňte tvar a veľkosť vašej novej grilovacej panvice
Pokiaľ varíte len sami pre seba alebo potrebujete panvicu pre malé porcie, ako sú vajíčka či palacinky, stačiť vám bude panvica vo veľkosti 20 cm. Univerzálna veľkosť vhodná pre 2 – 3 osoby a skvelá na restovanie zeleniny alebo prípravu mäsa je 25 cm. Vhodné pre väčšie rodiny alebo prípravu jedál vo väčšom množstve sú panvice vo veľkosti 30 cm. Najuniverzálnejšia je panvica s rozmermi 26 – 28 cm.
NOIS TIP: Pri tvare panvici je dobré skontrolovať, či sa zmestí napr. aj do vašej rúry (ak ju plánujete dávať do rúry). Pokiaľ chcete panvicu využívať na dusenie, prípadne väčšie množstvo jedla, určite myslite na vyšší okraj panvice.
Či ste skúsení kuchári, alebo začiatočníci pre pohodlné a bezpečné používanie, zvážte pri výbere najlepšej panvice pre vás na ergonómiu rukoväte. Niektoré panvice majú totižto pomocnú rukoväť pre lepšiu manipuláciu.
- Kovové rukoväte (nerezová oceľ alebo liatina) vám umožňujú bezpečne vkladať panvicu do rúry bez rizika poškodenia alebo topenia na rozdiel od plastových alebo pogumovaných rukovätí.
- Avšak rukoväte z čistého kovu sa môžu zohrievať, najmä pri dlhšom varení alebo pri použití na plynových horákoch. Preto je dobré mať po ruke kuchynskú chňapku alebo si vybrať model s dutou (nevodivou) kovovou rukoväťou, ktorá sa menej zahrieva.
Overené triky pre grilovanie na panvici
Zozbierali sme pre vás niekoľko skvelých tipov, vďaka ktorým z grilovania dokážete vyťažiť ten najlepší výsledok.
- Panvicu poriadne predhrejte. Grilovacia panvica (najmä liatinová) potrebuje byť dokonale rozpálená pred tým, než na ňu položíte jedlo. Len tak dosiahnete krásne grilovacie prúžky a karamelizáciu.
- Olejujte jedlo, nie panvicu. Pred grilovaním jemne potri olejom mäso, zeleninu alebo syr. To zabráni pripaľovaniu a vytvorí lepšiu kôrku.
- Nedávajte na panvicu naraz príliš veľa. Nezaťažujte panvicu, aby sa neochladila, keďže potrebujete udržať vysokú teplotu. Grilujte radšej po menších dávkach, na etapy alebo použite druhú panvicu.
- Netlačte jedlo na panvicu. Nestláčajte mäso alebo zeleninu dole, vytláčate tým šťavu a jedlo budete mať príliš suché. Nechajte teplo a váhu ingrediencií pracovať za vás.
- Otočte jedlo len raz. Najlepšie grilovanie je jednoduché, nechajte jedlo nerušene grilovať a otočte ho iba raz, keď sú grilovacie prúžky dobre vytvorené. Neotáčajte každých pár sekúnd.
- Použite pokrievku, keď treba. Ak grilujete hrubšie mäso alebo zeleninu, prikryte panvicu pokrievkou, pomôže vám to udržať teplotu a urýchli varenie.
- Čistite panvicu správne. Po grilovaní nechajte panvicu vychladnúť, čistite ju horúcou vodou a kefkou, ale nie mydlom (najmä pri liatinových panviciach). Potom ju naolejujte, aby si zachovala prirodzený nepriľnavý povrch.
NOIS TIP: Všetky suroviny by mali byť pred grilovaním dobre vysušené, aby sa lepšie vytvorila kôrka.
Overený tip: Recept na grilovaný hermelín
- Hermelín jemne potrite z oboch strán olivovým olejom. Opatrne posypte čiernym korením. Ak chcete, môžete na vrch položiť vetvičku rozmarínu alebo tymianu pre jemné ovoňanie.
- Predhrejte panvicu, ale nie extrémne (aby sa syr stihol krásne roztopiť vnútri a nespálil sa navonok) a položte hermelín na panvicu. Grilujte približne 2 – 3 minúty z jednej strany, až kým sa neobjavia pekné prúžky. Otočte opatrne plochou obracačkou a grilujte ďalšie 2 – 3 minúty z druhej strany. Syr by mal byť zlatistý navonok a mäkký vnútri.
- Podávajte ho ihneď, ideálne s čerstvým pečivom, šalátom a napríklad lyžičkou medu alebo brusnicovej omáčky na vrchu.
- Tipy pre dokonalý výsledok: Hermelín by mal byť studený (priamo z chladničky), keď ho dávate na panvicu, inak sa príliš rýchlo roztečie. Neotáčaj ho často, aby sa nerozbil, stačí raz a ak chcete extra chrumkavý efekt, môžeš ho pred grilovaním jemne obaliť v troške hladkej múky.
Už viete, ako na dokonalé grilovanie na panvici, ktoré môžete zažiť aj v pohodlí svojho domova? Doplňte svoju kuchynskú výbavu o kvalitnú panvicu na grilovanie a vychutnajte si napríklad grilovaný hermelín tak, ako ho máte najradšej.
Zdroje:
https://www.foodandwine.com/lifestyle/kitchen/best-carbon-steel-pans
https://www.foodandwine.com/lifestyle/kitchen/best-grill-pans
https://www.onecreativecook.com/blog/top-10-campfire-cooking-tools
https://www.thespruceeats.com/best-grill-pans-4164440
https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-use-maintain-cast-iron-grill-pan-article
https://www.seriouseats.com/best-grill-pans-6744862
https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-use-maintain-cast-iron-grill-pan-article