Ako si vybrať najlepší tlakový hrniec pre vašu kuchyňu?
Pokiaľ ešte nie ste majiteľom tlakového hrnca, nasledujúcich pár riadkov je určených práve pre vás. Radi by sme vám ponúkli pár tipov a rád, prečo si tohto skvelého pomocníka doplniť do vašej kuchyne. Tlakový hrniec je skvelou investíciou, pretože umožňuje rýchle, efektívne a zdravé varenie. Okrem toho, že šetrí čas a energiu, prispieva aj k lepšej chuti a výživnejšiemu stravovaniu. Ak varíte v kuchyni pravidelne, a chcete zjednodušiť vašu prípravu jedál alebo len chcete ušetriť čas varenia, tlakový hrniec sa stane vaším neoceniteľným pomocníkom. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ako vybrať ten najlepší tlakový hrniec presne pre vás.
OBSAH ČLÁNKU:
- Prečo je tlakový hrniec obľúbeným pomocníkom v kuchyni?
- Všestranný nástroj, vďaka ktorému varíte zdravšie a chutnejšie
- Elektrický tlakový hrniec vs. klasický tlakový hrniec kuchta: ktorý je lepší?
- Multifunkčný tlakový hrniec: Prečo môže byť najlepšou voľbou pre vás?
- Ako používať tlakový hrniec bezpečne a efektívne – praktické tipy

Prečo je tlakový hrniec obľúbeným pomocníkom v kuchyni?
Tlakový hrniec je skvelým pomocníkom v domácnosti, ktorého dokonale opisujú slová “efektívne varenie v kratšom čase”, a to hneď z viacerých dôvodov.
Vďaka vysokému tlaku sa teplota varenia zvyšuje, čo umožňuje rýchlejšie varenie pokrmov. Tlakový hrniec vám výrazne skráti čas prípravy jedál ako je dusenie mäsa, varenie strukovín alebo varenie vývarov, ktoré by inak trvali oveľa dlhšie.
Tlakový hrniec varí pri vyššej teplote a za kratší čas, čo tiež znižuje spotrebu energie v porovnaní s bežným varením na sporáku alebo v rúre. Je to príjemný benefit najmä pre domácnosti, kde sa varí častejšie a spotreba energie je vyššia.
Čím rýchlejšie varenie, tým viac živín, pretože pri varení v tlakovom hrnci si potraviny zachovávajú viac vitamínov a minerálov práve vďaka významnému skráteniu varenia. Dlhšie varenie pri nižších teplotách môže spôsobiť stratu cenných živín, najmä vo vodných vývaroch. Potraviny, ktoré potrebujú dlhší čas na zmäknutie, sa uvaria za kratší čas, pričom zostanú šťavnaté a jemné.
Tlakový hrniec je Všestranný nástroj, vďaka ktorému varíte zdravšie a chutnejšie
Tlakový hrniec je vhodný na rôzne druhy pokrmov od polievok, vývarov, gulášov až po varenie ryže, strukovín či mäsa. Mnohé moderné tlakové hrnce ponúkajú aj ďalšie funkcie ako pomalé varenie, dusenie alebo pečenie, čo z nich robí veľmi všestranný nástroj. V prípade moderných tlakových hrncov, ktoré sú zároveň multifunkčné, môže nahradiť niekoľko ďalších kuchynských spotrebičov, čo vám šetri miesto v kuchyni.
Ďalšou výhodou je, že vďaka uzavretému prostrediu sa chuťové látky neodparujú, čo znamená, že jedlá sú intenzívnejšie a chutnejšie. Mnohé recepty môžu byť pripravené len s trochou oleja alebo bez neho, čo znižuje kalórie a vo výsledku konzumujete zdravšie jedlá.
A napokon, tí, ktorí majú vždy plno inej práce ocenia, že po nastavení tlaku a začatí varenia si tlakový hrniec obvykle nevyžaduje veľkú pozornosť a vy môžete využiť čas efektívnejšie.
Elektrický tlakový hrniec vs. klasický tlakový hrniec kuchta: Ktorý je lepší?
Rozdiel medzi elektrickým tlakovým hrncom a klasickým tlakovým hrncom (familiárne aj kuchta) spočíva v ich spôsobe používania, výhodách a nevýhodách. Oba typy majú svoje prednosti, a výber medzi nimi závisí od vašich preferencií, kuchynských návykov a potrieb.
Elektrické tlakové hrnce ponúkajú množstvo prednastavených programov a automatických funkcií. Stačí zadať čas, teplotu alebo typ varenia, a zariadenie vykoná všetko za vás. Okrem tlakového varenia ponúka aj ďalšie funkcie, ako je dusenie, varenie na pare, pomalé varenie, pečenie a dokonca jogurtovanie. Po nastavení sa o hrniec nemusíte starať, čo je pohodlné, ak máte rušný deň. Elektrický tlakový hrniec môže byť o niečo pomalší pri zahrievaní, ale zaručuje presný čas varenia a kontrolu nad tlakom.
Klasický tlakový hrniec vyžaduje vašu pozornosť počas varenia a pri nastavovaní tlaku. Musíte sledovať tlak a občas upravovať plameň na sporáku. Tlakový hrniec je základný pomocník bez množstva automatických funkcií. Stačí len umiestniť hrniec na sporák a čakať, kým sa tlak vyrovná. Pre používanie nevyžaduje elektrickú energiu, čo môže byť výhodné pri výpadkoch prúdu alebo ak varíte v miestach, kde nie je elektrina.

Ako používať tlakový hrniec bezpečne a efektívne – praktické tipy
Používanie tlakového hrnca je bezpečné a efektívne, pokiaľ dodržiavate správne postupy a dbáte na bezpečnostné opatrenia. Ponúkame niekoľko krokov, vďaka ktorým si používanie tlakového hrnca bezpečne osvojíte.
- Pred prvým použitím si prečítajte návod. Každý tlakový hrniec môže mať odlišné funkcie a bezpečnostné mechanizmy. Skontrolujte tesnenie na pokrievke a ventily na uvoľnenie tlaku, nakoľko znečistený alebo poškodený tesniaci gumený krúžok môže spôsobiť únik tlaku.
- Nezaplňujte tlakový hrniec viac ako do 2/3 jeho kapacity. Pri varení strukovín a potravín, ktoré môžu peniť (napríklad ryža alebo fazuľa) naplňte hrniec iba do polovice. Preplnený hrniec môže spôsobiť preťaženie a únik tlaku, čomu sa chceme vyhnúť.
- Tlakový hrniec na vytvorenie tlaku potrebu tekutinu (väčšinou vodu alebo vývar). Uistite sa, že v hrnci je dostatok tekutiny, aby sa proces varenia mohol správne spustiť.
- Pred začatím varenia skontrolujte, či je uzáver správne zafixovaný a pokrievka je na hrnci pevne a správne uzatvorená. To je dôležité pre udržiavanie správneho tlaku počas varenia.
Ako variť v tlakovom hrnci? (H3)
Ako postupovať ešte pred varením už viete, teraz sa pozrieme na kroky počas varenia.
Po uzavretí pokrievky a zapnutí sporáka, tlakový hrniec začne vytvárať tlak. Zvyčajne sa to prejaví tým, že ventil začne vydávať zvuk alebo sa objaví indikačná značka, ktorá signalizuje, že tlak je na správnej úrovni. Niektoré moderné tlakové hrnce majú indikátory, ktoré ukazujú úroveň tlaku. Uistite sa, že tlak zostáva v bezpečných medziach, a nikdy sa nesnažte otvoriť hrniec, kým sa tlak nezníži.
Pokiaľ ste na konci varenia, myslite aj na to, že niektoré jedlá (ako mäso alebo polievky) môžu vyžadovať prirodzené uvoľnenie tlaku, čo znamená, že necháte hrniec chvíľu odpočívať, kým tlak klesne sám (môže to trvať 10 – 15 minút).
Pri niektorých jedlách, kde chcete rýchlo zastaviť varenie (napríklad pri varení zeleniny), použite rýchle uvoľnenie tlaku. To sa robí otočením ventilu na "ventiláciu" (pozor na horúcu paru, ktorá vychádza) alebo podobným spôsobom, podľa typu hrnca, ktorý máte doma.
Nikdy sa nepokúšajte otvoriť tlakový hrniec, kým nebola uvoľnená väčšina tlaku. To by mohlo byť nebezpečné a spôsobilo by únik horúcej pary.
Konkrétne pri tlakovom hrnci Taurus značky NOIS zabezpečujú bezpečnosť 4 nezávislé bezpečnostné systémy. Ide o mechanizmus otvárania/zatvárania pokrievky otáčaním pomocou rúčky, čo zjednodušuje jeho používanie. Ďalším systémom je tlakový regulačný ventil, ktorý by ste mali nastaviť pre požadovaný režim varenia. V prípade nadmerného tlaku sa výstupný ventil pary posunie nahor a normalizuje prevádzkový tlak. Bezpečnostný zámok zabraňuje otvoreniu veka v dôsledku vysokého vnútorného tlaku.
Zistili ste o tlakovom hrnci všetko, čo vás zaujímalo? Po našom porovnaní zrejme už tušíte, ktorý bude pre vás ten najlepší. Ak však máte viac otázok alebo potrebujete pri výbere poradiť, pokojne nás kontaktujte. Radi vám podáme pomocnú ruku.
Zdroj: